A pszichológus szerint olyan generáció próbál meg nevelni, amely teljesen elbizonytalanodott

A nagykanizsai középiskolások egy része bizonytalan a jövőjét illetően. Sokak arcpirító őszinteséggel beszéltek magánéletük legnagyobb kihívásairól.

Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa több mint ezer középiskolást kérdezett meg országszerte arról, mennyire elégedett magával és mit vár a jövőtől. Az anonim felmérésből kiderült: a fiatalok hibás énképpel rendelkeznek. Majdnem minden második tinédzser szeretne soványabb vagy épp sportosabb lenni, néhányuk okosabb és szebb lenne, míg vannak olyanok, akik azt kívánták, hogy bármit megehessenek anélkül, hogy meghíznának.

A felmérésből néhány kérdést feltettünk kanizsai középiskolásoknak, azzal a különbséggel, hogy azt szerettük volna, ha nevüket felvállalva válaszolnak. A Zsigmondy szakképző, valamint a Piarista-iskola diákjai őszintén beszéltek az őket nyomasztó legsúlyosabb problémákról, a Mező-gimnázium tanulói közül viszont néhányan a magánszférájuk elleni támadásnak tekintették ezt.

– A fiatalok mindig annak a valóságnak a lenyomatai, amely körülveszi őket – fogalmazott Dóber Valéria pszichológus, aki szerint sok családban rosszak a minták és nincsenek begyökerezett értékek. – Azok a gyerekek, akik tradicionális értékeket nyújtó világban nőnek fel, stabilabban kezelik a világ kihívásait. Ma viszont a fiatalok egy része szétesett családban él, amelyben a szülők akkor boldogulnak, ha elmennek az országból. Hamis kép, a „celebek”, a modellek életformája és viselkedése lesz a minta.
A szakember szerint olyan generáció próbál nevelni, amely elbizonytalanodott, gyakorta a szülő önmagát sem ismeri. Sokan nem tanulták meg, hogy a saját erejükből juthatnak sikerélményekhez.
– Ahhoz, hogy új, tiszta lapot nyissunk, és együtt megtaláljuk a kiutat, a teljes magyar társadalmi berendezkedésnek meg kellene tisztulnia. Igazi szakmai alapokon nyugvó párbeszédre van szükség, továbbá az utazó pszichológus helyett egy állandó is foglalkozhatna a gyerekekkel.
Ugyanakkor a Mező-gimnázium igazgatója, Szermek Zoltán szerint a kutatás első hallásra talán sokkoló lehet, de a testképzavar ennek a korosztálynak a sajátossága. Ezúttal nem írható a modern világ számlájára.
– Viszont korábban az nem volt jellemző, hogy a fiatalok közül ilyen sokan vágyjanak külföldre – tette hozzá az intézményvezető. – Remélhetőleg a lendületük csak addig tart, amíg szereznek némi tapasztalatot, aztán visszatérnek.
Ezzel szemben a mezős tanulók, akikkel beszélgettünk, egybehangzóan állították: a családjuk sokkal többet ér, mint bármilyen zsíros állás egy multinacionális cégnél. A külsejük, a súlyuk és az ezen való változtatás sokkal jobban leköti őket.
Ez alól kivétel Traub Máté, aki bár pontosan tudja, hogy sportolnia kellene, ám azzal is tisztában van, hogy a mozgás elkezdéséhez lusta. A 18 éves Székely Dorina már megtette az első lépést, otthon edz, ahhoz viszont, hogy bombaformába lendüljön, több munkára lenne szüksége, mondja.

– Az biztos, hogy egyetlen lány sincs megelégedve a külsejével, ha bevallja, ha nem – ezt már Sztari Lúciától hallottuk. – Szinte minden testrészt lehet formálni, de én a plasztikai műtétet elkerülném.
A Zsigmondy szakképző iskolában a bányász, rendész, szépészeti, egészségügyi, valamint az informatikai ágazatokban tanuló diákokat rendkívül érzékenyen érintik a világ változásai.
– A nagybetűs élet tele van kétségekkel, a mostani világpolitikai helyzet kétségbeejtő – jelentette ki Tóth Mihály. – Amikor belegondolok a sorsomba, úgy érzem, mintha egy nagy folyóban sodródó szalmaszál lennék, aki küzdhet a sodrással, de úszhat az árral is. Jelenleg az utóbbit választom, mert küzdhetek én, hogy megváltsam a világot, de nem biztos, hogy érdemes.
Mihálynak édesapja a példaképe, akitől ellesné a cipész mesterség minden fogását, de ezért mellette szeretne a kanizsai egyetemen gépésznek tanulni.
– A fiatalok tartanak a bizonytalanságtól, ezért mennek sokan külföldre dolgozni, ott ugyanis kicsit biztosabb a jövő, legalábbis ilyenek a visszajelzések – vélekedett a rendésznek tanuló Horváth Márk. – Hiába csábító a megélhetés, én maradok itthon és vigyázok az emberek biztonságára, hisz’ mindenki nem mehet el.
Márk elárulta: korábban vékony testalkata miatt kiközösítették, ezért ment el edzőterembe, de még sok munkát kell befektetnie ahhoz, hogy egyszer elégedetten nézhessen a tükörbe.
Másikuk, Bóha Bernadett sem elégedett feltétlenül a testi adottságaival, de igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a mostani állapotából. Szerinte sokak ahelyett, hogy boldogok lennének, inkább a társadalmi elvárásoknak szeretnének megfelelni.
– Az internetes közösségi oldalakat valósággal elárasztották a külföldi fitneszmodellek, akik kidolgozott, óriási izmokkal pózolnak a fényképeken, azt mutatva, hogy az a követendő példa – ezt már a 18 éves Antal Viktória mondta. – A kortársaim közül sokak elhiszik és követni kezdik ezt a hamis, képmutató világot, ahol a valódi emberi értékek elmosódnak. A virtuális világ tönkretette a fiatalok önképét, ez nem helyes. A fiúk ezeket a „műanyag nőket” valósággal csodálják, és persze ilyen barátnőt képzelnek el maguk mellé.
Viktóriát viszont klasszikus értékek mentén nevelték, s egy múló divat miatt nem áll be a sorba, ő azt szeretné, ha a személyiségével nyűgözné le a srácokat.

– Azon kevesek közé tartozom, aki a jövőjéért sem aggódik, már gyerekként eldöntöttem, mentőtiszt leszek – mosolygott. – Ez az elhatározás az elmúlt években tovább erősödött bennem, ugyanis azzal, hogy tudtam, miként kell elsősegélyt nyújtani, életet mentettem.
Hozzá hasonlóan a rendésznek készülő Ilus Krisztián is ragaszkodik választott hivatásához, amivel kizárólag Magyarországon helyezkedne el. A fiú sincs megelégedve a testi adottságaival, de küzdősporttal erősít a fizikumán, hiszen ahhoz, hogy a fegyveres erőknél szolgálhasson, ajánlott a jó megjelenés.
Elolvasta, sőt az édesanyjával is átbeszélte a felmérés eredményeit a 18 éves Pintér Patrícia. A fodrásznak tanuló lányt megdöbbentette, hogy a diákok közel 75 százaléknak az a legfontosabb, hogy jó munkája legyen és mindössze 40 százaléknak fontos a boldogság.
– Kit érdekelnek az anyagi javak, egyedül és szeretet nélkül nem érdemes élni, lehet, hogy közhely, de a pénz nem boldogít – így a lány. – Olyan életet képzelek el magamnak, amelyben a családom a legfontosabb kötelék, minden más csak utána következhet.
A Piarista-iskolában útkereső, ám határozott 9. osztályosok terítették ki lapjaikat.

– Ebben a korban még nem tudhatunk sokat az életről, de terveink és álmaink lehetnek – mondta Takács Emma. – Az életem nem túl könnyű a fiús külsőm miatt, de ha a gondolataimat papírra vetem, akkor kicsit könnyebb lesz a lelkem.
A lány színészként képzeli el magát, ahogy osztálytársa, Kovács Kitti is. A fiatalok tudatosak, ezért választották az iskola dráma tagozatát, hiszen szeretnének kilépni a világot jelentő deszkákra.
A többiek, Zsiga Dániel, Keszericze Zsombor, Kolman Alexandra, Balázs Zoltán, Németh Vivien, Horváth Nóra és Szőlősi Csaba eltérő célokkal vágnak neki az előttük álló négy évnek és az életnek, de szeretik a kihívásokat.
Ahogy a felmérésből is kiderült: ahhoz, hogy ők mindannyian hasznos tagjai legyenek a társadalomnak, útmutatásra lesz szükségük.

Forrás: Zalai Hírlap (zaol.hu), 2017.02.24., Benedek Bálint
A kép forrása: Port.hu – Kamaszkorom legszebb nyara (1971)