Szolárium és napozás védelemmel – Lugosi Alexandra őszintén beszél a melanómáról

A nyaralás után gyakran magyarázkodásra kényszerülünk, ha esetleg ugyanolyan bőrszínnel érkezünk haza, mint amilyennel elindultunk. A bőrgyógyász szerint elérkezett az idő leszámolni a rossz beidegződéssel, hiszen számos, olykor súlyos problémától óvhatjuk meg testünk külső védőrétegét.

Manapság a 20-30 évesek között már olyan bőrdaganatokat látunk, amit néhány évtizede az 50 év felettieknél – fogalmazott dr. Szeghy Balázs bőrgyógyász-kozmetológus. – Persze ebben nagy szerepet játszik az ózonpajzs elvékonyodása, az erősebb UV sugárzás, de alapvetően mi magunk is tehetnünk erről. Akik például rendszeresen szoláriumba járnak, sokkal nagyobb UV dózist kapnak, mint amelyhez a szervezetünk az evolúció során alkalmazkodott. A szakember szerint a napozásról minden évben sokat beszélnek, s most már érezhető a felvilágosító kampányok, az újságokban és a világhálón megjelenő írások hatása. Az emberek túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy az UV sugárzás és a szolárium nagymértékben károsítja a bőrt.

-Eddig főleg a leégést okozó UV-B sugaraktól védtük a bőrünket, azonban az utóbbi évtizedben kezdtünk el hangsúlyozottan figyelni az UV-A sugárzásra is – tette hozzá dr. Szeghy Balázs.

– Korábban ezt a sugárzást kevésbé tartottuk veszélyesnek, azonnali hatásai alig észlelhetőek, azonban kiderült, hogy a hosszú távú hatásai, a bőr idő előtti öregedése, illetve bizonyos bőrrákok kialakulásában a szerepe alapvető. A többi UV sugárzáshoz képest sokkal jobban károsítja a kollagénrostokat, bőrünk szerkezeti rostjait, így hozzájárulva a bőr öregedéséhez. Jóval nehezebben mérhető ez a sugárzási fajta kültakarónkra gyakorolt hatása, ráadásul alattomosan támad, hiszen nem hagy azonnali nyomot, hanem évek, évtizedek után okoz csak problémát.
Kevesen tudják, hogy az UV-A sugárzás áthatol az üvegen, napi eloszlása jóval egyenletesebb, mint az ismert UV-B sugárzásé, szinte egész nap éri a bőrt és jóval nehezebb fényvédő krémekkel kiszűrni. A túlzásba vitt napozás és heti többszöri szoláriumozás hatására a világosabb bőr egy év alatt akár 2-3 évet öregedhet, mely ugyan huszonéves korban még nem szembetűnő, de nem biztos, hogy az a célunk, hogy 40 évesen hússzal többnek nézzünk ki.
Van azért lehetőség a megelőzésre, a kozmetológiai ipar évente újonnan fejlesztett kombinált UV A és B védelemmel ellátott készítményeket dob piacra. Ezen kívül a legjobb ellenszer a zártabb öltözködés, valamint a direkt tűző napon való tartózkodás mellőzése.
Alternatív megoldásként szóba jöhet még a manapság egyre népszerűbb önbarnító krémek használata, amelyekből a kezdeti, a bőrt és a ruhát is sárgára színező és borzasztó állagú készítmények helyett sikerült teljesen elfogadható és jól használható készítményeket kifejleszteni.
-A fénykárosodás mértéke mindenki számára a saját bőrén is könnyen észrevehető, a napfény okozta pigmentációból sokkal több van a test azon részén, amely napfénynek kitett helyen van – folytatta. – Elég, ha mondjuk, összehasonlítjuk az alkarunk külső és belső oldalát, a különbség 40-50 éves kor felett szembetűnő. Az UV sugárzási dózisok hatása, ugyanis az évek alatt összeadódik, bőrünk pedig nem felejt.
-Mindentől függetlenül jó lenne, ha az emberek végre elfogadnák magukat olyannak amilyenek, és belátnánk, hogy sokkal szebb egy hibátlan fehér bőr, mint egy idő előtt megöregedett, pigmentfoltos, ráncos barna – fűzte hozzá dr. Szeghy Balázs.
A kanizsai 27 éves Lugosi Alexandra, mint sok más fiatal, nem figyelt oda a napozás és a szoláriumozás veszélyeire, melynek végül súlyos következménye lett.

-Hetente kétszer feküdtem be a barnító gépekbe, napozáskor pedig szinte soha nem kentem be magam fényvédővel, ezért legtöbbször leégtem – vallotta be őszintén Alexandra. – Nem figyeltem oda, pedig a veszélyeztetett kategóriába tartozom a világos színű hajam és szemem miatt. Az évi ellenőrzésekre sem figyeltem, mondván ilyen fiatalon nem érhet semmi veszély.

Azonban tavaly ősszel egy hang azt súgta Alexandrának, hogy itt az ideje elmenni egy szűrésre. A talpáról eltávolítottak egy anyajegyet, bár laikusként nem vett rajt észre semmilyen elváltozást, csak hogy sötétebb lett a színe.

-Három hét múlva azonban jött a rossz hír telefonon, hogy sajnos nem jó a szövettan, speciális nevén Clark III-as, 0,38 milliméteres melanomát fedeztek fel – mesélte a gyermek- és ifjúsági szakpszichológusként dolgozó lány. – Érthetően nagyon kétségbe estem. Először az interneten kutatgattam mi is ez tulajdonképpen, majd sürgősen felkerestem egy onkológust. Túljutottam 2-3 hónap alatt a rutinvizsgálatokon, ezután újra kimetszettek egy darabot a lábamból, ami miatt egy nagy vágás éktelenkedik a talpamon, de ez a legkevesebb. Az eredményeim szerencsére jók lettek, de azóta is járok folyamatos vizsgálatokra.

A fiatal élete egy pillanat alatt gyökerestől megváltozott. A rokonait és a barátait azonnal elküldte, hogy mi előbb ellenőriztessék az anyajegyeiket. Az eset óta a prevenció elkötelezett híve lett, sokakkal igyekszik megosztani a történetét, hiszen megjárta a poklot.

-Korábban imádtam a nyarat és a strandolást, most azonban megfontoltan a veszélyes zónán kívül megyek ki a partra a lehető legnagyobb faktorszámmal ellátott naptejet használom és többet tartózkodom árnyékban – folytatta. – A szoláriumot teljesen kizártam az életemből, helyette, ha épp barna szeretnék lenni, természetes összetevőkből álló barnító krémet használok vagy az UV-mentes testfújást. Közben az anyajegyeimet folyamatosan eltávolíttatom, most már alig van rajtam. A kevés közül ugyanis jobban észre lehet venni ha valamelyik elváltozást mutatna.

Alexandra kiemelte: bárki veszélyben lehet, különösen a fiataloknak kell odafigyelni magukra, fontos az önvizsgálat is, odafigyeléssel megelőzhető a baj!

Önbizalom kell

Dóber Valéria kanizsai pszichológus szerint szükségünk van a Nap erejére, a D-vitaminra, a fény jótékony hatására és az ellazulásra. Ilyenkor a kell feltöltekezni élménnyel, fénnyel, vízzel, levegővel, hogy jobban bírjuk az őszi-téli ködöt, hideget.

De mindezt mértékkel, bölcsességgel tegyük, semmit sem jó túlzásba vinni. Sok ember a külvilág számára akarja hirdetni a barnaságával együtt, hogy olyan helyekre juthatott el pihenni, ahol igazi tengerparti színre tehetett szert. Így alakulhatott ki, hogy a barna szín az elmúlt évtizedekben státuszszimbólum lett: összefügg a jóléttel, a kiváltságos élethelyzettel, a divattal, a modernséggel, a szabadsággal. Akkor van baj, ha nincs stabil énkép, ha az emberek önmagukat nem tudják elfogadni, ha nincs megfelelő önértékelésük, önbizalmuk. Aki gyermeket nevel, annak tudnia kell, hogy az önértékelés úgy alakul ki, ha a szülő bástyaként ott van a gyermekei mellett a szabályok kiszámíthatóságával, de a megfelelő szintű szabadság biztosításával is.

Forrás: Zalai Hírlap (zaol.hu), 2017.06.30., Benedek Bálint