Az idősekről

Polcz Alainnek van egy könyve, címe Az öregségről. Érdemes olvasni vagy lehetséges akár meghallgatni, hisz megjelent hangos könyvként, s a szerző saját előadásában hallható.

Áthatja a saját tapasztalatokkal gazdag emberi bölcsesség.

Szól minden korosztálynak. Az időseknek a legmegszívlelendőbb tanácsa, hogy ne zárkózzanak be, legyenek sokat – ha tehetik, s törekedjenek rá – fiatalok között, ne csak a saját korosztályos társaikkal érintkezzenek. Miért? Mert a fiatalok más színt, más energiát, más témákat hoznak magukkal, kinyitják az idősebbek előtt az ő, modernebb világuk ajtaját. A változó világhoz kapcsolják a maguk érdeklődésével, ismereteivel az idősebbeket. Ezért jó a nagyszülőknek, ha unokákkal körülvéve töltik idejük egy részét.

Ha az idősebb generációhoz tartozók csak panaszkodni tudnak, ha bezárkóznak önző keserűségükbe, ha nem figyelnek a világra, a gyermekeikre, barátaikra, unokáikra, szeretteikre, akkor nehéz terhet rónak a családjukra, környezetükre. Az a szerencsés, aki olyan idősekkel van körülvéve, akik számára még támaszt jelentenek, nyugalmas szigetet a hétköznapok rohanása közepette. Ahol meg lehet egy kicsit állni, ahol ki lehet egy kicsit nyújtózni, feltöltődni. Ha csak a panaszt, a vádakat, a keserű gyűlöletet érzik mindig, menekülni fognak, s akkor jöhet az újabb vád: senki sem érdeklődik irántam, olyan ritkán nyitja rám a családom az ajtót.

Az élethez való kötődést a figyelem, a szeretet és az empátia jelentik. Minden korosztálynak megvan a maga feladata, az idősebbeknek lehetne az, hogy bölcsességükkel, élettapasztalatukkal, higgadtságukkal, a nyugdíjba vonulás utáni kicsit több szabadidejükkel gazdagítsák családjuk, szeretteik életét. Így sokkal tovább megőrizhetik egészségüket is.

S akkor, ha már később valóban az élet utolsó szakaszába érve, elvesztik testi-lelki erejüket, ők sem maradnak szerető támasz nélkül.

Kép forrása: The Conversation (theconversation.com) – https://theconversation.com/how-simple-policy-changes-can-help-us-age-better-and-prevent-cognitive-decline-126314