Mit tudnak a francia nők?

Minden, ami francia…

Kép a Csokoládé (2000) című filmből
Kép a Csokoládé (2000) című filmből

A könyvesboltokban és az olvasók között mostanában nagy népszerűségnek örvendenek azok a könyvek, amelyek a francia nevelésről, a francia nők életformájáról, életviteléről, értékrendjéről, hétköznapjairól szólnak. Egyik ilyen fontos mű Pamela Druckerman könyve, a Nem harap a spenót – Gyereknevelés francia módra című könyve vagy ilyen Mireille Guiliano könyvsorozata A francia nők nem híznak, A francia nők karriert csinálnak vagy Francia nők télen-nyáron.

Mit tudnak a francia nők, mit tudnak a franciák? A legfőbb titkuk a szabadság, a magabiztosság birtoklása, valami olyan „titok”, tartás, ami anyáról lányára öröklődik generációkon át. Valamiféle meg nem alkuvás, bátorság, az élet megélése felemelt fejjel… S ez a bátorság nem jelenti a nőiesség elvesztését, sőt annak a legmélyebb átélését jelenti, az érzékenységet, akár a sebezhetőséget is.

Ezt képviseli sok francia művész, színész, köztük Juliette Binoche is. Tanulságos a vele készült Vass Virág interjú, amely a Nők Lapjában jelent meg (36. szám, 2016. szeptember 7.). arra a kérdésre, hogy mi a francia nők titka a következő választ adja: „Személy szerint engem nőként is mindig az önállóság, a függetlenség vágya vezérelt, korán dolgozni kezdtem, nem féltem elhagyni a szülői házat. Már fiatalon erős volt bennem a szabadságvágy. Megpróbáltam levetni magamról azt a béklyót, amely megakadályozhatott volna abban, hogy hű maradjak önmagamhoz. Soha nem tartottam a nehézségektől, a kihívásoktól, a magánytól, a nehéz szerelmektől, mindenből tanultam. Az egyetlen szabály, amit komolyan vettem, hogy tiszteljünk másokat, ne kapaszkodjunk beléjük, és önmagunkat se áltassuk hamis igazságokkal. Az igazság néha a belső hang, ami súg. Néha egy tekintet. Néha a csend. Szeretek figyelni, anélkül, hogy ítélnék. A francia nőket nem ismerem. Csak azt tudom, kimondani, amit gondolunk, minden emberi teremtménnyel egyenlőnek érezni magunkat, önmagunkra is időt szánni, nevetni, csókolózni vagy kézen fogva andalogni az utcán; a mindennapok része Franciaországban.”

Ezt képviselte Juliette Binoche egyik híres filmszerepében, a Csokoládé főhőseként.

Kép forrása: PORT.hu (port.hu) – https://port.hu/adatlap/film/tv/csokolade-chocolat/movie-37576