Chemtrail, titkos pénzügyi körök, generált menekültválság – Összeesküdtek ellenünk?

Nagykanizsa – Ezer ember egyharmada véli úgy, hogy nem a kormány irányítja az országot, negyede pedig elhiszi a chemtrail-t, azaz hogy valakik szándékosan méreggel permeteznek minket a levegőből, repülőgépről.

Mindez a Publicus Intézet felméréséből derül ki, melyet a Vasárnapi Híreknek készítettek. Ezer embert kérdeztek meg telefonon, hogy kiderítsék, mennyire hisz a magyar az összeesküvés-elméletekben. Nos: nagyon.

A válaszadók több, mint egyharmada úgy véli, nem a kormány irányítja az országot. Tizenhat százalékuk szerint Orbán Viktor  egyszemélyben dönt mindenről – érdekes módon ezzel nem csak az MSZP-hívők 35 százaléka, de a fideszesek mintegy tizede is egyetért. Amúgy az összes megkérdezett 13, illetve 11 százaléka szerint nemzetközi és hazai pénzügyi körök uralkodnak, míg 6 százalék szerint az Európai Unió, 4 százalék szerint Amerika, a megkérdezettek egy-egy százaléka szerint pedig Putyin, illetve Soros György és a zsidók irányítanak.  Kétharmad szerint a világot egy szűk elit uralja. Felük pedig úgy gondolja, hogy a menekültválságot amerikai érdekcsoportok szándékosan idézték elő – 31 százalékuk Sorost, 22 százalék pedig az oroszokat sejti a háttérben. De ami a csúcs: a válaszadók csaknem negyede hisz a chemtrail-ben, azaz hogy valakik a levegőből, repülőből permetezve mérgeznek minket… Az is kiderült a felmérésből, hogy leginkább a Jobbik és legkevésbé az MSZP szavazói hisznek az összeesküvés-elméletekben.

A nagykanizsai Szabó Dénes szerint mindenről a politikai propaganda és a pártérdekeket mindenkor kiszolgáló közmédia tehet.

– A politizálás és a hatalomgyakorlás ma inkább érdekek, semmint értékek mentén történik – bocsátotta előre. – A kutatásból számomra egyértelmű, hogy a pártpreferencia határoz meg egy-egy kérdésre adott választ. Vagyis inkább érzelmi jellegű a megközelítés. Az is világosan látható, hogy a média mennyire képes befolyásolni a véleményeket. Az alacsonyabb végzettségűek és a kisebb településeken élők csak és kizárólag arra hagyatkoznak, amit a tévében hallanak. Ezt tapasztalom szinte minden nap, amikor tényként hallom vissza a közmédiában elhangzottakat. Az sem véletlen, hogy a magasabb végzettségűek esetében, a nagyvárosokban élőknél ez az arány jóval kisebb. Ők ugyanis több oldalról tájékozódnak, olvasnak. Mindebből az következik számomra, hogy sajnos, a „népbutítás” hatásos.

Rákász Gergely koncertorgonista szintén úgy véli: mérgeznek minket – csak nem repülőkről.
– Minden társadalmi szereplő annyit tanult már a kommunikációról, hogy úgy forgatja a híreket, ahogy neki tetszik – magyarázta. – Minden oldalnak megvannak a saját csatornái (a liberális baloldali csoportok érzésem szerint globálisan előbbre járnak médiafelületben), ahol a saját közönségét eléri és annak megfelelően kommunikál. Átlagemberként nagyon kevés releváns információt tudunk begyűjteni, hiszen minden médiacsoport és az azokban elhangzó hírek mögött pénzemberek vannak érdekekkel. Összegzésként: kinézem-e nagy hatalmú, gazdag emberekből, hogy országokat, (saját népüket) egész világot manipuláljanak, és rávegyék őket így, vagy úgy, hogy érdekeikkel egyezően cselekedjenek? Igen. Soros György irányít? Gazdag és nagyhatalmú? Orbán Viktor irányít? Gazdag és nagyhatalmú? Zsidók és pénzügyi körök irányítanak? Gazdagok és nagyhatalmúak? Szórnak-e ránk mérget? Nem, repülőről nem. De talán Márainak igaza van amikor a nyomdai szedők mérgezéséről ír, hogy nem a kemikáliák, hanem a sok hülyeség mérgezi meg őket. No, ilyen mérgezésben mára mind szenvedünk – mondta.
Dóber Valéria nagykanizsai pszichológus többféle magyarázattal is szolgált az összeesküvés-elméletekre.
– A mai közhangulat, a politikai kommunikáció, a médiában jellemzővé vált folyamatok az emberek örökletes, legmélyebb viselkedésmintáira, félelmére, agresszióra való hajlamára játszanak rá – magyarázta. – Mindez persze összefügg egyrészt az emberek viselkedésében fontos momentummal, a mintakövetéssel is. Gondoljunk például az öngyilkosságokra. Megfigyelhető, ha a médiában nagy figyelmet kap egy-egy tragikus esemény, legyen ez akár egy csoportosan elkövetett öngyilkosság, akkor az azt követő időszakokban kimutatható a hasonló esetek számának emelkedése. A szociálpszichológiában ezt a jelenséget nevezik érzelmi fertőzésnek. Ez áll egyrészt az összeesküvés-elméletek hátterében is. Gondoljuk végig, hogy csak az elmúlt hónapokban hány olyan jellegű hír kapott nagy teret az egyes médiumokban, amelynek az volt a tárgya, hogy egyeseket lehallgattak, megfigyeltek, vagy gondoljunk akár arra, hogy a háttérben ezen ügyek kapcsán kik állhatnak. A különböző politikai erők, csoportok tudatosan használják arra a tömegkommunikációs eszközöket, hogy az embereket befolyásolják, hisz alapvetően minden szónak, tettnek hatása van a tágabb, vagy akár a családon, baráti társaságokon belül a szűkebb környezetre. S akkor ne csodálkozzunk azon, hogy az emberek Magyarországon hisznek az összeesküvés elméletben. Ennek a felmérésnek az eredménye tükrözi mindazt a valóságot, kommunikációs stílust, gondolkodásmódot, amelyben élünk, amely áthatja, meghatározza a hétköznapjainkat szinte az élet minden területén.

Hozzátette: ha visszatérő momentum a hírekben a Magyarországot veszélyeztető érdekcsoportok emlegetése, akkor kialakul elménkben az a forgatókönyv, hogy senkiben sem bízhatunk, s a félelem légkörében egyre nagyobb teret kapnak a különböző hiedelmek.
– A tűzzel játszanak azok a szószólók, akik a közösség indulatait, gyanakvását korbácsolják fel, mert olyan folyamatokat indíthatnak el, amelyek jóvátehetetlenül megfertőzik egy közösség mentális egészségét – figyelmeztetett.

Forrás: Zalai Hírlap (zaol.hu), 2016.07.11., Horváth-Balogh Attila