Jó feleségek – Egy XIX. századi írónő ma is aktuális gondolatai

Milyen egy jó feleség?

Lehet-e aktuális egy XIX. századi regény?

Louisa My Alcott
Louisa My Alcott
(1832 – 1888)

Most készült el nemrég az írónő két regénye – Kisasszonyok, Jó feleségek – felhasználásával egy új amerikai film: Kisasszonyok címmel (2019-es romantikus filmdráma Greta Gerwig rendezésében, amelynek magyarországi bemutatója 2020. januárjában volt.)

A regényekben sok önéletrajzi elem található, az írónő és három lánytestvére más-más női sorsot képviselnek: egyik oldalon a szellemi, anyagi függetlenséget, a másik oldalon a házasság, a családi boldogság útját.

A ma élő nőknek is nagy kihívás: összeegyeztethető-e a karrier, az önmegvalósítás és a családanya szerepe.

A Jó feleség című regény 15. fejezete – Semmibe véve – lélektanilag egy nagyon hiteles, minden korban érvényes, családi, házassági konfliktust mutat be.

Az egyik lánytestvér a négy közül, Meg, az ikrei születése után „..úgy belefeledkezett a kicsinyeibe, hogy rajtuk kívül senkiről és semmiről nem vett tudomást.”.

Ugye ez a helyzet sokaknak ismerős lehet ma is?

A regénybeli fiatal pár egyre jobban eltávolodott egymástól, mert a fiatal anyának a gyermekek minden percét és minden gondolatát kitöltötték. A férj, John egy ideig türelmesnek bizonyult, de aztán mind többet időzött házon kívül egyik baráti házaspárnál, ahol még nem voltak gyerekek, és jókat lehetett felnőttként beszélgetni, ahol figyeltek rá.

Meg a hónapok múltával rádöbbent, hogy a férje egyre kevesebb estét tölt otthon, és édesanyjától kért tanácsot. Az ő bölcsessége, pszichológiai érzékenysége segített aztán megoldani a konfliktust!

Milyen tanácsokat is adott? Nézzünk néhányat!

„Ne hibáztasd a férjedet, amíg be nem látod a saját hibáidat!”

„Csak abba a hibába estél, amibe sok más fiatalasszony is: annyira szereted a gyerekeidet, hogy megfeledkeztél a férjed iránti kötelességedről. Nagyon bocsánatos tévedés, Meg, ám mihamarabb orvosolni kell, mielőtt elidegenednétek egymástól.”

„A gyermekeknek éppen hogy egyesíteniük kell a szülőket, és nem elválasztaniuk; mintha az ikrek kizárólag a tieid lennének… .”

„John vágyik az ő kis otthona után, de az nem otthon nélküled, te pedig állandóan a gyerekszobában ülsz.”

„… ne hanyagold el a férjedet a gyerekekért, ne zárd ki a gyerekszobából, inkább tanítsd meg, hogyan segítsen. Az ő helye is itt van, nemcsak a tied, és a kicsiknek szükségük van az apjukra; hadd érezze, hogy neki is feladata van a gyereknevelésben. Boldogan és híven fogja teljesíteni, és ettől csak jobb lesz az egész családnak.”

„Járj el többet hazulról; légy derűs is, ne csak serény, mert te vagy a család napja, és ha keseregsz, beborul nálatok az ég.”
„Aztán megpróbálnék érdeklődni az iránt, ami a férjemet érdekli. Beszélgess vele… .”

„Ne zárkózz el egy kalapskatulyába csak azért, mert nő vagy; képezd magadat, kísérd figyelemmel, mi történik a világban, mert befolyásolja a te és a tieid sorsát.”

Nagyon jó, megfogadható írói tanácsok!!!

(Az idézetek a következő kiadásból lettek válogatva: Louisa My Alcott: Jó feleségek, Lazi Könyvkiadó, Szeged 2018. 163 – 175. oldal)

Képek forrása:
Wikipédia (hu.wikipedia.org) – https://hu.wikipedia.org/wiki/Louisa_May_Alcott
PORT.hu (port.hu) – https://port.hu/adatlap/film/mozi/kisasszonyok-little-women/movie-211220